The National Academies of SCIENCES • ENGINEERING • MEDICINE

Virtual Workshop on Geospatial Needs for a Pandemic-Resilient World

Mapping Science Committee

June 17, 2020 1:00–5:15 pm eastern

Preliminary Agenda

1:00 Introductions and overview (15 minutes)

Harvey Miller, Chair, The Ohio State University

1:15 Topic 1: Modeling the spatial spread of disease and its local burden (60 minutes) Moderator: Dan Brown, University of Washington

Agent-based contagion modeling from playground to planet Josh Epstein, New York University

How should we sample the world for pandemic response? Simon Hay, University of Washington

An embedded recursive SIR model for county level analysis of Covid-19 Sean Ahearn, Hunter College

Discussion

2:15 Break (15 minutes)

2:30 Topic 2: Geospatial needs for rapid response (75 minutes) Moderator: Harvey Miller

[Title TBA]

Marie Peppler and Christopher Cretini, U.S. Geological Survey

Spatiotemporal patterns and simulations for fighting against COVID-19 Chaowei (Phil) Yang, George Mason University

Geospatial considerations for community-based contact tracing Elisabeth Root, The Ohio State University

[Title TBA]

David Blazes, Bill and Melinda Gates Foundation

Discussion

3:45 Break (15 minutes)

4:00 Topic 3: Spatial indicators of resilience and recovery (60 minutes) Moderator: Kathleen Stewart, University of Maryland

The new normal? Responsible use of geospatial information in a post COVID-19 world Ed Parsons, Google

Measuring mobility, social distancing, and economic impact with anonymized mobile device data (<u>data.covid.umd.edu</u>)

Le Zhang, University of Maryland

Public transit as an indicator: Connecting geotemporal ridership data with disease spread and policy

Jonathan Scheff, Transit

Discussion

- **5:00** Wrap-up (15 minutes)
- 5:15 Workshop adjourns